петък, 13 октомври 2017 г.

Патладжан мусака - първи опити

След кратко, тридневно бягство в Истанбул и бързо вкусно похапване (за съжаление, имам нереализирана мечта да отида на бавно посещение в Истанбул, където да ям, да ям, да ям и да не бързам за никъде, но някой ден, може би, ще се случи и това) бях ентусиазирана да сготвя нещо, което ядох там. Намерих рецепта на турски и по снимките изглеждаше точно такова, каквото ядох там. Ето моят източник При мен се получи почти същото, но не съвсем. На снимките, дадени стъпка по стъпка, се вижда, че запържения патладжан остава сух и зачервен от мазнината. При мен стана мек и пусна вода. Предполагам, защото натрупах огромно количество, напълни се цяла тенджера и бърках през цялото време. Следващия път бих пробвала като разделя количеството нарязан патладжан на поне 3 порции и ги пържа една след друга. Ето какво направих аз:

2 сравнително големи патладжана
350гр кайма смес (от тази, която мелят в месарниците от месо)
1 глава лук
2 домата (един настърган вътре в каймата и един нарязан на филии за отгоре
1 зелена пиперка (нямах сиврия, но следващия път бих пробвала със сиврия, както е в оригиналната рецепта)
сол
черен пипер
3-4 с.л. зехтин
олио

Ето и снимките на моето приготвяне

Стана хубаво, но не е същото като онова в Истанбул. Някой ден ще пробвам отново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар