петък, 11 август 2017 г.

Препоръчвам детски книги - Малкият Елиът

Малкият Елиът и Големият град
Големият град, в който се развива действието, очевидно е Ню Йорк. Елиът е много малко слонче, на бледи цветни петна. Той е толкова малък, че никой не забелязва него, нито простичките му мечти, насред забързания мегаполис. И както често става, той си намира приятел, с когото да сподели ежедневието си и заедно да осъществят своите малки планове. Всяко дете отлично би се припознало в този герой. Историята е семпла. Текстът е малко, а илюстрациите големи и прекрасни. Често родителите избягват книжки с малко текст, защото четенето приключва бързо. Децата, обаче, харесват големите красиви рисунки, с много детайли, които могат да преоткриват всеки път. Свят, в който се потапят и мечтаят. Шрифтът е едър и това го прави подходящ за деца, които се учат да четат. Те все още обичат картинките, но вече искат и нещо да прочетат сами. Когато аз бях дете, учещо се да чете, прочитах всички заглавия на вестника у нас. Защото бяха с едър и удебелен шрифт, но и разбира се, защото бяха кратки. Дойде момент, в който можех да прочета и по- дълъг текст, но когато видех половин изписана страница, това ме обезсърчаваше и се отказвах преди да съм започнала. Мисля, че днес за децата има чудесни, подходящи книжки с много картинки и малко, но интересен текст, който да ги подканя и увлича в четене.
Авторът е Майк Кюрито. Издателство Прозорец. Книгата се препоръчва за деца от 4 до 8 години. Според мен напълно подходяща за 3г, дори по- рано.
Малкият Елиът е поредица и втората част Голямото семейство е преведена и издадена в България. Третата част Big fun 2016 и четвъртата Fall friends 2017 все още не са излезли у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар