вторник, 6 май 2014 г.

Любимите ми миди

Мидите не са фотогенични :)  или поне на мен не ми се удаде да ги снимам красиви.
В случая 2кг и 200гр пресни миди с черупките. В голяма тенджера сложих около килограм и половина, в по- малка останалите. Малката тенджерка беше миди натюр. Ливнах малко олио за разкош и накъсах половин връзка лющян. Покривам с капак и на среден огън докато се отворят и още малко след това.
В другата тенджера се случи същото, но след като мидите се отвориха, излях и прецедих бульона, който отделиха. В случая направих същото и с мидите натюр, за да ползвам ароматния им бульон. Измих 2 ч.ч. ориз (може и повече), посолих го, малко черен пипер, повечко олио на око и разбърках. Изсипах го върху мидите в голямата тенджера и разбърках. Залях с 6 чаши бульон (+ вода, ако бульона не стига, но в моя случай с бульон от две тенджери стигна). Усилих котлона да заври буйно. Повря така, после намалих и се вари около 20- 25мин. Разбърках няколко пъти. Една от чашите бульон/ вода може да се замести с бяло вино. Или половин чашка само.



Няма коментари:

Публикуване на коментар