сряда, 30 май 2018 г.

Ягодова лимонада


Аз имах голямо количество ягоди от опустялото ни село, с рушаща се къща, чийто покрив всеки момент ще падне. А какъв живот кипеше там някога! Съботите и неделите колко много хора се събираха и изпълваха с глъч двора, колко души са търкали обувки по неравните плочки от балчишки камък! Толкова, че ходехме до фурната с по няколко торби, за да съберем всички хлябове, които купувахме, за да стигнат за два дни. А през седмицата тишината, която се люшва по зелените клони на дърветата, когато лекият вятър ги разроши, меланхоличната песен на гугутките. На мен ми е скучно, защото ми се играе, а сестра ми чете книга, баба ми иска да полегне малко следобед, а дядо ми е на работа. Трима от четиримата, споменати до тук, се пренесоха на Онзи свят и дано, дано да са там заедно!
Тази лимонада става и с купешки ягоди, разбира се. Каквито има, най- важен е ароматът, тъй като се подслажда с мед. Правя всичко на око - една голяма шепа ягоди се пасират, а може и повече, въпрос на вкус. Може да се прецеди, за да няма парченца и семчици, но аз не го правя. После пия без сламка или ако сламката е от широките модели това не е проблем. Изцеждам един лимон или два. С два става по- кисело, с един по- малко. Слагам две супени лъжици мед, а може и три, зависи колко сладко искате да бъде. Ако е захаросан го разстопявам. Допълвам поне 200мл вода, може и повече, даже по- добре би било да е повече. Може да е газирана, но аз не обичам газирана, затова обикновена вода. И задължително силно се изстудява!



Няма коментари:

Публикуване на коментар